شناخت انواع قطعات دوچرخه – شناخت اجزای دوچرخه

دوچرخه از قطعات مختلفی تشکیل شده است و هرکدام از قطعات نام و اصطلاح خاص خود را دارند که اگر با آن‌ها آشنا نباشید به‌راحتی نمی‌توانید درباره‌ی کارکرد صحیح آنها تحقیق کرده و یاد بگیرید. اگر در جمع دوچرخه‌سواران قرارگرفته باشید خواهید دید که اصطلاحات خاصی را در زمان صحبت به‌کار می‌برند که احتمالاً متوجه معنی آن‌ نخواهید شد؛ بنابراین دانستن اصطلاحات و آشنایی با بخش‌های مختلف دوچرخه برای هر دوچرخه‌سواری لازم است.


شناخت انواع قطعات دوچرخه – شناخت اجزای دوچرخه

۱- بدنه یا همان فریم دوچرخه / Frame

مهمترین بخش دوچرخه که تمامی اجزای دیگر روی آن سوار می‌شوند بدنه‌ی دوچرخه است. بدنه‌ی دوچرخه می‌تواند از مواد مختلفی تولید شود؛ اما رایج‌ترین آن‌ها آلومینیوم، کربن و آهن است. بدنه‌ی دوچرخه نقش بسیار مهمی را در کیفیت دوچرخه ایفا می‌کند.


۲- دوشاخ / Fork


دوشاخ یکی از بخش‌های بسیار مهم در دوچرخه است. به‌صورت ساده می‌توان گفت که دوشاخ می‌تواند کمک‌دار و یا خشک (بدون کمک) باشد و در مدل‌ها و سایزهای گوناگون، برای سبک‌های مختلف دوچرخه تولید می‌شود.


۳- فرمان / Handlebar

فرمان دوچرخه در سبک‌ها و شکل‌های مختلف برای انواع  دوچرخه‌ تولید می‌شود.


 

۴- کرپی / Handlebar stem

کرپی وظیفه‌ی اتصال فرمان با دوشاخ دوچرخه را به عهده دارد که در انواع سایز تولید می‌شود


 

۵- کاسه دوشاخ / Headset

مجموع دو کاسه‌ی فلزی، بلبرینگ‌ها و واشرهایی که  در محل اتصال فرمان، دوشاخ با بدنه‌ی دوچرخه قرار می‌گیرند را کاسه دوشاخ گویند.


۶- بست زین / seat post clamp

بست فلزی که لوله‌ی زین را به بدنه‌ی دوچرخه محکم و متصل می‌کند، بست زین نامیده می‌شود.


۷- دسته ترمز یا کتی ترمز / Handle Brake

دسته‌ترمز و یا کتی‌ها روی فرمان دوچرخه بسته می‌شوند و با یک کابل سیمی و یا روغنی به سیستم ترمز متصل هستند. عمل دستور ترمز به وسیله‌ی کتی‌ها صادر می‌شود.


۸- زین / Saddle

به‌همان‌صورت که از اسم آن مشخص است، زینِ دوچرخه برای نشستن دوچرخه‌سوار است. زین‌ها هم برای سبک‌های مختلف دوچرخه تولید می‌شوند. حتی مدل مردانه و زنانه‌ی آن در برخی از برندها متفاوت است.


۹- لوله‌ی زین / Seat post

به لوله‌ای که زین دوچرخه را به بدنه‌ متصل می‌کند، لوله‌ی زین می‌گویند. تنظیم ارتفاع لوله‌ی زین یکی از مؤلفه‌های تعیین سایز دوچرخه برای دوچرخه‌سواران است.


۱۰- لاستیک (تایر) / Tire

لاستیک نیز، همانند بخش‌های دیگر دوچرخه در مدل‌های بسیاری برای انواع دوچرخه‌ تولید می‌شود. برای مثال از انواع لاستیک‌ها می‌توان به دو سبک لاستیک تیوبلس (بدون تیوپ) و دورخاک (با تیوپ) اشاره کرد.


۱۱- تیوب / tube

تیوب در داخل لاستیک دوچرخه به کار می‌رود و در واقع فشار باد را در خود نگاه داشته و باعث می‌شود لاستیک پرباد بماند


 

۱۲- توپی و طوقه / Front wheel

توپی و طوقه از چند بخش تشکیل می‌شوند. ۱- طوقه و یا دایره ۲- توپی ۳- پره‌ها و سرپره‌ها


 

۱۳- طبق / Crank

طبقِ قامه به سیستم چرخ‌دنده‌های بزرگ در وسط دوچرخه گفته می‌شود.


۱۴- پنجه‌ رکاب / Pedal

رکاب‌ها به طبق متصل می‌شوند و بخشی هستند که دوچرخه‌سوار به وسیله‌ی آن‌ها می‌تواند با رکاب‌زدن دوچرخه را به حرکت درآورد.  پنجه‌رکاب‌ها در مدل‌های تکامل یافته‌تری هم تولید می‌شوند که یک پل زیر کفش مخصوص دوچرخه‌سواری متصل می‌شود و کفش به‌وسیله‌ی آن پل، در پنجه‌رکاب قفل شده و باعث می‌شود دوچرخه‌سوار به‌صورت ۳۶۰درجه رکاب را بچرخاند و از عضلات پاهای خود به‌صورت کامل استفاده کند.


۱۵- شانژمان جلو / Front derailleur

شانژمان جلو که با نام‌های  طبق عوض‌کن و یا دنده‌جلو هم شناخته می‌شود برای تعویض دنده در جلوی دوچرخه استفاده می‌شود.


۱۶- شانژمان عقب / Rear derailleur

شانژمان عقب برای تعویض دنده در عقب دوچرخه به کار می‌رود.


۱۷- دسته‌دنده / Shifter

دسته‌دنده یا شیفتر‌ها، اهرم‌هایی هستند که روی فرمان دوچرخه بسته می‌شوند و با یک کابل به شانژمان جلو و عقب متصل می‌شوند. با کمکِ دسته‌دنده‌ها می‌توان دنده‌ها را تعویض نمود.


۱۸- ست ترمز / Brake

ترمز‌ها تنوع مختفی دارند. می‌توانند به‌صورت چکشی روی طوقه عمل گرفتن ترمز را انجام دهند و یا به‌صورت دیسکی روی صفحه‌دیسک این عمل را انجام دهند.


۱۹- خودرو / Cassette

سیستم چرخ‌دنده‌های عقبِ دوچرخه را خودرو می‌گویند.


۲۰- صفحه دیسک / brake rotor

صفحه فلزی که به توپی دوچرخه متصل شده و کالیپر به کمک لنت ها عمل نگه داشتن دوچرخه را بوسیله آن ها انجام میدهد.


۲۱- زنجیر / Chain

زنجیر دوچرخه عمل انتقال نیرو از طبق به خودرو را انجام می‌دهد که با چرخش خودرو، چرخ عقب به حرکت درمی‌آید و به حرکت دوچرخه  منتهی می‌شود.


۲۲- گریپ فرمان / Handlebar grip

سردسته های لاستیکی روی فرمان دوچرخه برای گرفتن فرمان توسط دوچرخه سوار


۲۳- توپی تنه /  Battom brackrt

توپی تنه، طبق قامه و چرخ دنده های جلو دوچرخه را به بدنه دوچرخه متصل میکند و با حرکت طبق قامه و چرخ دنده های جلو و انتقال قدرت به وسیله زنجیر دوچرخه به خودرو و یا همان خودرو باعث حرکت دوچرخه می شود.